Ken je dat, je hebt een vakman over de vloer voor het nodige onderhoud en reparatie. En deze weet haarfijn te benoemen waar zijn voorganger het in jouw huis niet goed aangepakt heeft.
Zo sprak de dakdekker dat op mijn platte dak ooit de verkeerde bitumen gebruikt waren. 'Nee, deze soort is niet UV-bestendig. Hier had grind overheen gemoeten. Nu slijt het harder'.
'Oh, ziet het er slecht uit dan', vroeg ik. Het moet er namelijk al minimaal 20 jaar op liggen, want ik had dat niet laten doen.
De dakdekker hield een slag om de arm. Hij zag wel wat mindere plekken wat op de korte termijn geen kwaad zou kunnen. Toch raadde hij me aan de boel te laten vervangen.
De loodgieter wist vervolgens te vertellen dat het loodwerk op mijn balkon verkeerd afgewerkt was. Een heel technisch verhaal over soorten kit, elasticiteit en weersomstandigheden. Ik geloofde hem direct, ware het niet dat ik op die plek nou juist geen lekkage had gehad.
En de schilder keek binnen meewarig naar het schilderwerk van mijn deuren en had nogal wat commentaar op het houtwerk van de dakkapel. Iets met afwatering en soort hout.
Ik hoor het tegenwoordig met een glimlach aan. In mijn, inmiddels 120 jaar oude, huis zullen vast heel wat Bob de Bouwers bezig geweest zijn, inclusief ondergetekende.
Maar het kan gewoonweg niet allemaal onprofessioneel en kwalitatief slecht geweest zijn.
Toch?
Bij Managers is dat net zo. Vraag een Manager die net gestart is hoe het bevalt en grote kans dat het volgende gezegd wordt:
‘Nou, er kwamen heel wat lijken uit de kast’
‘Ik ben vooral bezig met puinruimen’
‘Met elke tegel die ik optil, vind ik weer meer chaos’
Dat vinden zij oprecht en ongetwijfeld hun opvolgers op hun beurt ook weer.
En bijna elke nieuwe Marketing Manager vindt toch echt dat er iets aan het logo en de pay off veranderd dient te worden. En vervolgens komt er een iets ander lettertype, lettergrootte of een andere kleurnuance. Impact op omzet, conversie, naamsbekendheid? Je begrijpt het. Nihil.
Ik heb me hier ook schuldig aan gemaakt. Bij aanvang alom verbazing over de gang van zaken. Verwondering om alles wat er niet was en waarvan ik vond dat onontbeerlijk was om te kunnen sturen.
Om na mijn vertrek via via te vernemen dat mijn opvolger de boel weer helemaal omgegooid had.
Voor medewerkers moet dat bij tijd en wijlen zeer frustrerend zijn. Ben je lekker op weg, denk je een richting en werkwijze te pakken te hebben, moet het opeens helemaal anders. Alleen maar omdat Henk nu Wim heet.
Wat is dat toch? Wat voor psychologie zit daar achter?
De drang je eigen stempel ergens op te drukken?
Onzekerheid?
Onderstrepen dat jij nu de baas bent?
Of is het oprecht niet goed ?
Wat niet goed is, moet je aanpakken. Maar vraag jezelf wel af of het echt iets toevoegt aan de strategie en de doelen. Of dat het een kwestie van smaak en voorkeur is maar verder geen kwaad kan.
En vergeet daarbij nooit dat jouw team er voor jouw komst ook al was en onderdeel was van de keuze voor die aanpak. En er waarschijnlijk ook nog is wanneer jij vertrekt.
Verander niet óm het veranderen. Alleen maar omdat jij er nu bent.
Comments