top of page
Foto van schrijverHannelore Jager

Talent gaat verder dan een functie-inhoud

Bijgewerkt op: 1 dec 2023

Om medewerkers te boeien, binden en behouden zul je aandacht moeten geven aan de 4 psychologische basisbehoeftes: autonomie, verbinding, competentie en zingeving.


Bij competentie gaat het om blijvend aandacht hebben voor de kwaliteiten van de medewerker, zorgen dat hij niet overvraagd maar zeker ook niet ondervraagd wordt. En daarnaast over frequent het gesprek aan gaan over het gewenste groei- en ontwikkelpad.


Vaak wordt er dan gekeken naar de huidige functie en dat wat er verbeterd kan worden. Hoe vaak ik niet gezien heb dat medewerkers naar een time management cursus gestuurd worden. Omdat de medewerker moeite zou hebben met plannen, prioriteren, nee zeggen of iets dergelijks. En dan heb je natuurlijk nog de nodige IT-gerelateerde trainingen.


Zolang de medewerker er zelf blij van wordt, helemaal prima. Maar persoonlijk zet ik er mijn vraagtekens bij of daar het learning en development budget aan uitgegeven moet worden.


Beter is dan de verdieping en verbreding in het eigen vakgebied. Bijvoorbeeld binnen ICT, Finance & Control waar het gaat om bijscholing in nieuwe systemen en pakketten, infrastructuur en architectuur. Bij Marketing en Sales gaat het dan weer over neuromarketing, consultative selling, brand management of iets anders dat past bij het desbetreffende domein. Niet alleen goed voor de verbreding van de kennis van de desbetreffende medewerker maar wellicht ook passend binnen de innovatie en veranderagenda van de organisatie.


Nog sterker vind ik het als gekeken wordt naar het potentieel en de ambitie van het individu. Misschien zijn er wel leidinggevende aspiraties en wil je daar als werkgever in meedenken zonder dat je daar nu zelf iets aan hebt. Of een medewerker die bijvoorbeeld een switch zou willen maken van HR naar Marketing of vice versa. Geef je daar je budget aan uit? Zou goed zijn van wel. Het kweekt ontzettend veel goodwill, doorstroom en tevens werkgeluk.


Maar aandacht voor talent gaat nog verder. Gaat het niet juist om de competenties, drijfveren en karaktereigenschappen die helemaal niet perse in een functie te vatten zijn? Die verborgen zitten in iemands persoonlijkheid of juist een passie naast het werk?


Misschien heb je wel een ict-medewerker die goed kan organiseren en plannen en graag eens een project wil draaien, op een andere afdeling. Of die projectmanager die haarfijn het sentiment in een team aanvoelt en een goede bruggenbouwer kan zijn. Of de dame van office management die een passie heeft voor koken en graag de vrijdagmiddag lunch zou willen organiseren.


Dit zijn geen verzonnen voorbeelden. Dit zijn situaties uit de praktijk waar de desbetreffende bedrijven goed hebben geluisterd en mogelijkheden hebben gecreëerd. Kun je voorstellen wat er gebeurt met die medewerkers als hun passie en talent gezien én benut wordt.


En wat zijn nou de kosten? Vooral out of the box denken en wat creativiteit.


Dat creëert zowel bij de mensen zelf als de collega's eromheen een heleboel positieve energie. En het geeft ook een bepaalde eigenheid aan de cultuur van het bedrijf. En zo geef je niet alleen aandacht aan de basisbehoefte competentie maar indirect ook aan verbinding, autonomie en zingeving.


Kijk eens met een andere blik naar de talenten van je medewerkers en laat je verrassen.




46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page